UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
MAGLAVIT
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Descrierea ariei protejate Specii protejate

Umbra krameri (petrosel)

Umbra krameri (petrosel)

Incadrare taxonomica a speciei umbra krameri (petrosel): Clasa Pisces, Ordinul Salmoniformes, Familia Umbridae

Specie vulnerabila.

Descrierea speciei: corp moderat comprimat lateral, de cca 6-17 cm lungime, vertebre 32-36, spini branhiali 6-13; variabilitate si dimorfism sexual slab pronuntate.

Umbra krameri (petrosel)

Aria de raspandire: areal restrans la bazinul Dunarii (din Austria in aval) si al Nistrului; a fost introdus in Polonia, Germania si Anglia. In Romania se gaseste in cateva balti din judetele Satu Mare, Bihor, Giurgiu, Ilfov si Calarasi, precum si Mehedinti si Dolj; a disparut din balta Cristesti din judetul Iasi.
Efectivul: cca 100 exemplare, formeaza mici carduri.
Reproducere: martie-aprilie; o femela depune pana la 1500 icre intr-o groapa sapata in mal; ecloziunea are loc dupa aproximativ 5 zile; durata de viata este de 3 ani.
Regimul alimentar: hrana consta din nevertebrate acvatice, in special crustacee planctonice si ocazional larve de peste.
Biotopul: specie dulcicola, prefera baltile mici, cu fund malos si bogate in vegetatie.
Factori de amenintare potentiala: restrangerea si degradarea habitatelor acvatice; pescuitul sportiv avand o valoare indirecta fiind folosita frecvent ca momeala vie sau moarta pentru pescuitul rapitorilor, atat in sezonul cald cat si la copca.
Masuri de conservare propuse: respectarea legislatiei in vigoare, pastrarea unor conditii cat mai naturale in zonele umede, combaterea drastica a braconajului, obligativitate de a epura apele reziduale; intrucat specia a devenit o raritate in arealul geografic, disparaad din multe zone datorita mai ales a deteriorarii habitatelor favorabile, acestuia i se acorda o atentie sporita privind protectia pe plan european.