UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
MAGLAVIT
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Descrierea ariei protejate Specii protejate

Tyto alba (Striga)

Tyto alba (Striga)

Striga e o pasare salbatica ce poate fi intalnita in toata lumea. In credinta populara striga a devenit mesagerul vestilor rele din cauza strigatului specific. Vaneaza in zonele in care traiesc multe rozatoare, in desert, in paduri, practic unde se gaseste cate un copac pe care sa se odihneasca.

Tyto alba(Striga)

Striga (sau bufnita de hambar, barn owl in limba engleza) se deosebeste de alte specii de bufnite prin forma sa unica, prin culoare si voce. Aceasta pasare deosebita, de dimensiuni medii, creste pana la 40-50 cm. Are picioare lungi, cu pene si scoate un sunet puternic ce seamana mai mult cu un scartait.

 

Penele acestei pasari sunt albe, cu nuante galbui si rosiatice. Are pete finute, de culoare inchisa. Ziua capata o nuanta speciala, motiv pentru care si-a primit porecla de „bufnita aurie".

Are o fata impresionanta si ii lipsesc pamatufurile de pe urechi. Ochii si ciocul ii sunt inconjurate de pene albe si maro deschis.

Se uita drept inainte, nu-si poate misca ochii intr-o parte, ca oamenii. Ca sa vada, trebuie sa-si roteasca tot capul. Striga vede si aude foarte bine si noaptea. Poate prinde un soarece pe intuneric.

Reproducere si stil de viata

 

Striga este un animal mai nocturn decat bufnitele obisnuite. Asteapta sa se lase intunericul inainte de a pleca la vanatoare. Insa daca are pui in cuib, pui care sunt infometati, striga iese la vanatoare la apusul soarelui. Inainte ca soarele sa rasara, se retrage intr-un loc intunecos, inchis, intr-o cladire veche sau scorbura unui copac.

 

Noaptea, cand vaneaza, striga zboara deasupra campiilor prinzandu-si prada din zbor, cu ghearele puternice.

Prefera mamiferele mici, dar cand nu gaseste soareci, se multumeste si cu pasari mici. Prada este sfasiata in bucati si inghitita cu oase cu tot. Partile care nu pot fi digerate sunt date afara.

Isi face cuib aproape oriunde: in cladiri vechi, copaci sau chiar pe pamant. Nu depune niciun efort ca sa construiasca un cuib, ci se stabileste unde poate.

Femela striga depune intre 5 si 7 oua, la intervaluri de 2-3 zile. Incubarea lor incepe imediat ce a fost depus primul ou si dureaza intre 32 si 34 de zile. Asadar, intr-un cuib pot trai 4-5 pui, de marimi si varste diferite.

Puii sunt acoperiti cu puf alb, timp de 6 zile. Treptat, acesta este inlocuit cu un puf de culoarea pielii si, mai tarziu, cu un strat gros si lanos, care se vede inca dupa 50 de zile.

Puii sunt infometati tot timpul. Ambii parinti cauta mancare, ca sa ii hraneasca. Dupa aproximativ 7 saptamani, le creste penajul cu care raman si la maturitate. Tot in aceasta perioada, puii invata sa zboare si sa vaneze.