UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
MAGLAVIT
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Descrierea ariei protejate Specii protejate

Lanius minor (Sfrâncioc mic)

Sfrâncioc mic, berbecel mic, francioc mic, lupul-vrăbiilor-mic (Dombrowski, 1946), sfrâncioc, sfrâncioc mic, sfrancioc (Băcescu, 1961), s

Lanius minor (Sfrâncioc mic)

Sfrânciocul-cu-frunte-neagră este o pasăre de talie mai mică decât cea a sfrânciocului rosiatic (Lanius collurio), are coada mai scurtă decât acesta, o tinută mai dreaptă si fruntea neagră. De la distantă si dintr-un unghi neprielnic de observatie poate fi confundat cu sfrânciocul mare (Lanius excubitor) dar si în acest caz elementul de departajare poate fi coada mai lungă la excubitor si fruntea neagră până aproape de crestet la minor în comparatie cu excubitor. Prezintă dimorfism sexual, la femelă penajul fiind bruniu, maculat semilunar în timp ce masculul are partea superioară cenusie, cea inferioară albă nuantată pe piept rosietic. Pe aripile negre prezintă o pată albă bine vizibilă în zbor.

Lanius minor (Sfrâncioc mic)

Reproducerea

”Este una dintre cele mai frecvente păsări clocitoare la noi în tară si preferă pentru plasarea cuibului îndeosebi podgorii si grădini cu pomi, alei precum si copaci singuratici din câmp” (Dombrowski, 1946). Dacă situatia cuibăritului speciei era încă la jumătatea secolului trecut aidoma celor afirmate de Dombrowski, ultimele două decenii ale veacului nostru nu mai pot confirma decât în parte o asemenea stare de fapt.

Cuibul compact alcătuit din rădăcini, crengute, fragmente vegetale subtiri cu intercalări de plante odorante (Thymus, Menta) si căptusit în interior cu fire de păr de la animalele domestice în amestec cu pene este construit la aproximativ 4-5 m de la sol în salcâmi, duzi, plopi sau pomi fructiferi în care sunt depuse 5-7 ouă. Forma lor este ovală spre oval-alungită iar culoarea de bază verzuie sau pal-verzuie. Macule măslinii si cenusii sunt dispuse în rozetă la nivelul polului bazal. Incubatia durează 15 zile, puii sunt crescuti la cuib conform caracterului nidicol al speciei.

Activitate

Specie diurnă.

Regim alimentar

Carnivor. Hrana de bază o asigură insectele, melcii. Prădează si sopârle, soareci si extrem de rar puii altor passeriforme.