UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
MAGLAVIT
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Descrierea ariei protejate Specii protejate

Circus aeruginosus

Uliu-de-trestie, uliu-de-stuf, gaie-de-trestie, uliu-de-baltă, sorecar-de-baltă, herete-de-baltă (Lintia,1954), corui, hultan, vierete, sovă (Băcescu,1961), ere

Circus aeruginosus - erete de stuf

Ca urmare a existentei dimorfismului sexual, masculul are penajul galben-ruginiu si brun, capul galben, pe aripă cu o zonă cenusie, sub aripă si la bază remigele nuantate alb, aceleasi proximal deci cu vârfurile, negre în timp ce femela este îmbrăcată mai uniform brun, pe crestet, cerbice, piept si pe umeri nuantată galben-ruginiu. Ceara, colturile gurii si picioarele sunt la ambele sexe galbene.

Circus aeruginosus - erete de stuf

Reproducerea

Obisnuit, cuibul este plasat pe sol având ca suport stuful din imediata apropiere frânt (indoit, culcat), centrul prezentând o scufundătură putin adâncă (5-7 cm.). Diametrul vetrei ajunge în schimb la cca. 1 m. Cuibul refolosit în anii următori suferă un adaos de material format din crengi, muschi, diferite ierburi, în asa mod ca marginea sa să depăsească oglinda apei cu aproximativ 40-80 cm. Ponta este formată din 4-5 (6) ouă ovale ori rotund-ovale, albe cu irizatii albastre sau verzi, fără luciu evident. Intervalul perioadei de reproducere este cuprins între ultima treime a lui Aprilie până spre mijlocul lui Mai; între primul ou si depunerea celui de al doilea sunt necesare 2-3 zile si iarăsi atâtea intervale pentru fiecare ou în parte. Incubatia durează 32 (36,38) de zile. Clocitul este aigurat doar de femelă. Puii sunt stationari în cuib mai mult de o lună si devin zburători după a 56-a zi.

Activitate

Specie diurnă, carnivoră, survolează întinsuri largi în căutare de hrană; terenurile explorate în acest sens sunt înmlăstinirile, zonele umede în general, suprafetele de apă, terenurile agricole, luncile si pe cât posibil chiar păsunile.

Regim alimentar

Carnivor, regim alimentar format din micromamifere, insecte si păsări mici.