UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
MAGLAVIT
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Descrierea ariei protejate Specii protejate

Circaetus gallicus - Serpar, vultur serpar (Lintia,1954), sopârlar, brehana

Circaetus gallicus - Serpar

Partea superioară a corpului este brună, parte ventrală deschisă la culoare (albă) cu dungi longitudinale. Pe flancuri si pe tibii, penele sunt pătate cy brun. Coada bandată (3 straifuri). Treimea anterioară a corpului (cap, piept, până la nivelul abdomenului) brune. Aripile sunt lungi cu capătul distal al remigelor negru (ori brun întunecat spre negru).

Circaetus gallicus - Serpar

Reproducerea

Oaspete de vară (III-X) si specie de pasaj, a fost după Lintia (1954), la începutul secolului trecut, pasăre clocitoare în toată tara. Se reproduce în perioada aprilie-iulie, construindu-si în fiecare an alt cuib plasat de regulă în arborii înalti din liziere sau raristi. O particularitate a speciei este aceea că depune un singur ou ceea ce în conditiile actuale poate reverbera negativ în rata natalitătii realizate; ne pronuntăm astfel deoarece o a doua pontă de înlocuire este putin probabilă. Oul este oval, alb, mat, indirect pătat prin contact cu resturile organice rămase (chiar dacă numai temporar) în cuib. Maturitatea sexuală o atinge la 3-4 ani.

Activitate

Diurnă. Ziua, stationează pe arbori înalti care îi asigură prin posibilitatea controlului unui câmp larg vizual coeficientul de sigurantă necesar.

Regimul alimentar

Carnivor. Se hrăneste cu amfibieni si reptile, ophidieni, de unde i se trage si numele.