UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
MAGLAVIT
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Descrierea ariei protejate Specii protejate

Chlidonias hybridus (Chirichita cu obraz alb)

Chirichita cu obraz alb (Chlidonias hybridus) este o pasare migratoare care soseste in tara noastra odata cu alte specii de chirichite. Ele populeaza coastele si apele dulci ale lumii intregi. Apare in Europa, Asia si Africa. Executa migratii mari care le duc pana in regiunea tropicala, uneori trec de aceasta zona, ajungand pana in regiunea antarctica.

Chirichita cu obraz alb (Chlidonias hybridus)

Are partea de deasupra capului de culoare neagra, marginita de o zona alba, care cuprinde obrajii si zona de sub cioc. In rest, corpul are un colorit gri-albastrui. Ciocul este lung, ascutit si rosu, irisul este maroniu, picioarele sunt scurte si rosii. Iarna penajul are nuante mult mai deschise. Pasare adulta are lungimea de 23-24 cm, deschiderea aripilor de 70-75 cm si greutatea de 80-90 g.

In perioada iunie-iulie, femela depune 2-4 oua verzui cu pete negre. Ouale sunt clocite de ambii parteneri, o perioada de 14-18 zile, apoi tot impreuna, cele doua pasari apara si hranesc puii neajutorati. Puii sunt acoperiti cu puf alb pe partea ventrala si maroniu-cafeniu pe partea dorsala.

Pe sol se deplaseaza cu pasi mici, sacadati, in timpul zborului dovedesc insusiri de bune zburatoare. Bat din aripi incet, cu aplitudine mare si aluneca in linie ondulatorie, lina, apoi bat mai puternic si parcug vazduhul cu viteza fulgeratoare. Cand stau jos, isi tin capul aproape orizontal, astfel incat varfurile aripilor depasesc linia capului tras inapoi.

Prefera apele de mica adancime, iazuri si balti, unde obisnuiesc sa vaneze libelule din zbor, sau sa prinda amfibieni, pesti, insecte, larve si moluste.

Chirichita cu obraz alb face parte din ordinul Charadriiformes si familia Sternidae.