UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
MAGLAVIT
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Descrierea ariei protejate Specii protejate

Cerambyx cerdo(croitor)

Cerambyx cerdo (croitor)

Corpul negru. Partea apicala a elitrelor rosiatica-cafenie. Primul aricol antenal cu punctuatie deasa si puternica, este aproape mat; articolele antenale III si V cel putin de doua ori mai lungi decat late la varf, partea lor apicala fiind ingrosata noduros. Pronotul lucios, cu zbarcituri discoidale destul de puternice. Sculptura elitrelor formata din rugozitati puternice la baza si din ce in ce mai fine spre partea apicala; pubescenta elitrelor fina si putin aparenta. Abdomenul este lucios, cu pubescenta putin deasa, exceptandu-se ultimul sternit, care este pubescent des. Lungimea corpului - 23-55 mm.

Cerambyx cerdo (croitor)

HABITAT. Padurile batrane cu esente foioase, preferandu-le in special pe cele de cvercinee; uneori poate fi intalnita si in parcuri.
BIOLOGIE SI ECOLOGIE. Specia se dezvolta in lemnul stejarului, castanului, fagului, nucului, ulmului, frasinului. Femela depune ouale cate 2-3 in crapaturile sau ranile scoartei. Dupa circa 14 zile apare larva, care initial se hraneste cu scoarta, iar mai apoi patrunde in lemn. Perioada de dezvoltare (de la ou pana la adult) dureaza de regula 3 ani, insa uneori se poate prelungi pana la 5 ani. Adultii sunt nocturni si crepusculari. Ziua se ascund in coroanele arborilor, scorburi, etc. Zborul are loc in lunile mai-august.
AREAL. Europa (Belorusia, Italia, Franta, Grecia, Romania, Spania, Ucraina, etc.), Crimeea, Caucaz, Transcaucazia, Asia Mica, Siria, Iran, Turcia de Nord-Est, Sicilia, Africa de Nord.
MASURI DE PROTECTIE SI CONSERVARE. Conservarea si protejarea biotopilor caracteristici; interzicerea colectarii speciei de catre colectionarii amatori; reducerea tratamentelor cu substante chimice toxice in ecosistemele forestiere.
Specia este inclusa in anexele Conventiei de la Berna ca specie rara si amenintata cu disparitia.