UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
MAGLAVIT
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Descrierea ariei protejate Specii protejate

Bombina bombina (buhaiul de balta cu burta rosie)

- Clasa Amphibia, Ordinul Anura, Familia Discoglossidae
  - Specie aproape ameninţată.

Descrierea speciei: Corpul este îndesat, turtit, de dimensiuni mici, lungimea 4 - 5 cm. Capul este relativ mic, având lungimea egală cu lăţimea, cu botul rotunjit. Ochii sunt foarte proeminenţi, având pupila triunghiulară. Dorsal tegumentul este foarte veruculos, acoperit cu numeroşi negi, rotunzi sau ovali, având un punct negru central. Cuta gulară este distinctă. 

Aria de răspândire: în estul Europei, din Danemarca şi sudul Suediei în vest, Cehia, Serbia şi Dunărea în sud, în Rusia până aproape de Urali.  În România este prezentă pretutindeni în zonele de şes: Câmpia Română, Bărăganul, Dobrogea inclusiv delta, Crişana, Podişul Transilvaniei şi Podişul Moldovei. 
Reproducere: prin aprile-mai; în condiţii favorabile de mediu se poate repeta în august. În timpul reproducerii, masculii orăcăie, în special seara şi noaptea, în cor, într-un tempo caracteristic; femelele răspund prin sunete uşoare, slabe. Ouăle (între 10-100 la o pontă) sunt depuse izolat sau în grămezi mici, fixate de obicei pe plante. După 8 - 9 zile apar mormolocii, care prin septembrie - octombrie devin broscuţe cu picioare dezvoltate, pierd coada şi branhiile; după 1-3 ani devin maturi sexual. O femelă poate depune mai multe ponte pe an.
Regimul alimentar: Se hrăneşte cu insecte, melci mici şi viermi.

Biotopul: în bazine stătătoare mari şi mici, permanente sau temporare (lacuri, bălţi) dar şi ape curgătoare nu foarte mari unde se reproduce.