UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
MAGLAVIT
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Descrierea ariei protejate Specii protejate

Aquila pomarina - acvila țipătoare mică

Aquila pomarina - acvila țipătoare mică
 
Este o specie de acvila de talie medie, cu aripi late si coada relativ scurta. Femelele sunt putin mai mari decat masculii, diferenta care se remarca doar cand se observa cuplul impreuna.
 
 
 

Aquila pomarina - acvila țipătoare mică

Adultii au un penaj general maroniu pe tot corpul, cu remige si rectrice mai inchise, negricioase.

Capul si supraalarele aripilor sunt mai deschise (maroni-crem) decat restul corpului.

Are picioare lungi, acoperite cu pene pana la baza degetelor ca la toate celelalte specii de acvile. Ciocul este relativ mic de culoare neagra cu ceroma galbena.Aripa deschisa este lata si lunga, tot maroniu si prezinta remigele primare bine evidentiate, degetate.

Pasarile tinere au aripa mai ingusta, coloritului general al penajului fiind de asemenea maroniu, insa de nuanta mult mai intunecata decat cel al adultilor. Pe aripi prezinta siruri de dungi si stropi albe, date de catre varfurile albe ale penelor de acoperire (supraalare). Pe ceafa prezinta o pata mai deschisa, portocaliu-roscat. Intre penajul de juvenil si cel adult se pot distinge si penaje de tranzitie, caracteristice exemplarelor subadulte, cu pene de generatii diferite. La adulti culoarea irisului este ocru-galbui, iar la cele tinere maroniu inchis.

La pasarea in zbor se poate observa pe partea superioara o banda alba la baza cozii.

Totodata se remarca la adulti si petele mici albicioase de la baza remigelor primare cat si  contrastul dintre spatale mai inchis si partea superioara al aripilor mai deschise. In zbor aripile sunt arcuite in jos ca la majoritatea speciilor din acest gen. Este o specie foarte asemanatoara cu acvila tipatoare mare (Aquila clanga) de care se deosebeste prin talia mai mica si unele caracteristici ai penajului. Lungimea corpului este de 55 - 65 cm iar anvergura aripii de 143 - 168 cm. Greutatea corporala este de cca. 1,2 - 1,8 kg.

Habitat In diferite parti din nordul europei cuibareste in paduri boerale sau cele aflate in  mlastini. La noi in tara prefera padurile foioase batrane din zonele de deal, ses si cele de unca.

Unele perechi urca si in zona de munte unde cuibaresc in paduri de fag si de molid. In Slovacia majoritatea populatiei cuibareste pe conifere. Alege pentru cuibarit zone unde se intind pasuni, campii umede si zone agricole, suficient de mari pentru procurarea hranei.

Prefera paduri de dimensiuni medii, cuibarind de regula aproape de liziera sau in vecinatatea unui poieni. In Romania cel mai mare efectiv si densitate se gaseste in partea de est si sud-est 

Transilvaniei. De multe ori se pot observa pasari si pe campurile mari, departe de paduri. In astfel de zone se strang pasari de la mari distante in vederea cautarii hranei.