UNIUNEA EUROPEANA
GUVERNUL ROMANIEI
Investim in mediu. Credem in viitor.
ARIA NATURALA PROTEJATA
MAGLAVIT
INSTRUMENTE STRUCTURALE
2007-2013
Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala
Descrierea ariei protejate Specii protejate

Anthus campestris - Fâsa de câmp

Anthus campestris face parte din Familia MOTACILLIDAE. Aceasta familie este inrudita de aproape cu cea a Ciocarliilor; ele se aseamana, indeosebi in felul cuibaritului, dar si exterior, cum spre exemplu Fasele cu Ciocarliile de camp. Remigele secundare prelungite, formeaza un caracter al ambelor familii; pe de alta parte insa, aceste pasari se apropie de Sylviidae prin aceea ca naparlesc de doua ori pe an – primavara si toamna.

Trasaturi

Partea superioara galben-cenusie deschisa, cu putine pete intunecate, neprecise; partile de desupt galben-albicioase tulbure; pe laturile de la partea de sus a pieptului au petisoare singuratice sur-inchise. Rectricele extreme au rachisul si steagul exterior alb; de asemenea, de la varf in sus, o pata mare cuneiforma galben-albicioasa; a doua, la fel, dar mult mai mica si rachisul brun-inchis. Ghiara policarului, mare si turtit curbata.

Masculii foarte adulti pierd petele de pe gusa si piept complet.

 

Sexul si Varsta Diferenta de marimi Lungime Lungimea aripei Lungimea cozii Tarsul Lungimea ciocului    

Mascul (15) Max. 18,2; 9,4;       7,6; 2,6;   2    

                 Min. 17,2; 8,4;   7; 2,4; 1,3    

Femela 

(15) Max. 17,3; 9,2;   7,2; 2,6;    1,8    

Min.         16,9; 8,3;   6,8; 2,4;     1,3  

Raspandire

Pasare frecventa in toate locurile corespunzatoare ei. E o pasare migratoare care soseste la noi in mijlocul lui Aprilie si ne paraseste iarasi la finele lui Septembrie. Aria geografica de raspandire a specie este reprezentata de Europa Centrala, Regiunea submediteraneana si Asia Centrala; iarna migreaza in tarile prielnice, mai sudice.

Habitate preferate

Hrana

Tot felul de insecte.

Cuibarit

Pasare clocitoare in toata tara, mai ales in Dobrogea. Cuibarul, care consta din patru pana la cinci, rar pana la sase oua, se gaseste de regula in a doua jumatate a lunii Mai.

Migratie

E o pasare migratoare care soseste la noi in mijlocul lui Aprilie si ne paraseste iarasi la finele lui Septembrie.